Η Συμβουλευτική Ενηλίκων έχει διαφορετικούς στόχους ανάλογα με το αίτημα που υπάρχει είτε από το ίδιο το άτομο είτε από την κοινωνία.

Η Συμβουλευτική δεν είναι αντίστοιχη διαδικασία όπως της ψυχοθεραπείας. Αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικές καταστάσεις και αιτήματα. Μπορεί να έχει να κάνει με το να μάθει το υποκείμενο να χειρίζεται διαφορετικά μια συνθήκη (Συμβουλευτική Γονέων, Συμβουλευτική Επίλυσης Προβλημάτων, Δυσκολίες στις Σχέσεις κ.α.).

Συμβουλευτική ενηλίκων

Με το να μάθει μια δεξιότητα ή να βελτιώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες του ή να ενεργοποιηθεί ώστε να συμμετέχει (σεμινάρια, κατάρτιση κ.α.) σε νέες ευκαιρίες που εμφανίζονται (Συμβουλευτική Ανέργων, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, κ.α.), με το να αναγνωρίσει το πώς θα αντιμετωπίσει κάτι που δεν ξέρει ή δεν έχει αποτέλεσμα το ρεπερτόριο των συμπεριφορών που υιοθετεί έως τώρα (Συμβουλευτική Ενδυνάμωσης Προσωπικών Δεξιοτήτων, Συμβουλευτική Ομάδων – Εκπαιδευτικών – Ειδικών κτλ,).

Στην Συμβουλευτική διαχείρισης συγκρούσεων, διαδικασιών συνεργασίας, αναγνωρίσεις κοινών στόχων, εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, βελτίωση υφιστάμενων καταστάσεων – συνθηκών εργασίας εντάσσεται και η Οργανωτική Ψυχολογία που ασχολείται με επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό κ.α.