Η επιλεκτική αλαλία είναι η αδυναμία να μιλήσετε σε κοινωνικά περιβάλλοντα παρά το γεγονός ότι μπορείτε να μιλήσετε σε ένα περιβάλλον που νιώθετε οικία και ασφάλεια.. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει σε παιδιά και συγκεκριμένα όταν αρχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Μπορεί να έχουν φυσιολογικές συνήθειες ομιλίας στο σπίτι, αλλά δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους όταν φτάνουν στο σχολείο. Το επίπεδο επικοινωνίας που μπορεί να έχει το παιδί σας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και τα ιδιαίτερα συμπτώματα της επιλεκτικής αλαλίας του.
Κατηγοριοποιείται ως μια αγχώδης διαταραχή που γενικά ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να επιμείνει στην ενήλικη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Όπως και άλλες αγχώδεις διαταραχές, η θεραπεία της επιλεκτικής αλαλίας μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση και απαιτεί υπομονή, υποστήριξη και, συχνά, θεραπεία.

ea


Ποιά είναι τα σημάδια επιλεκτικής αλαλίας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιλεκτική αλαλία ξεκινά συχνά στην πρώιμη παιδική ηλικία και παρατηρείται για πρώτη φορά όταν ένα παιδί αρχίζει να αλληλεπιδρά με άτομα εκτός της οικογένειάς του. Το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι της επιλεκτικής αλαλίας είναι η διαφορά στην ικανότητα αλληλεπίδρασης με άγνωστα άτομα. Αυτό συχνά απεικονίζεται από ξαφνική ακινησία ή παγωμένες εκφράσεις του προσώπου.
Μερικά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε εάν το παιδί σας πάσχει από επιλεκτική αλαλία είναι:
– Αποφεύγουν την οπτική επαφή με ανθρώπους, με τους οποίους δεν αισθάνονται άνετα.
– Φαίνονται ντροπαλοί και αποτραβηγμένοι.
– Φαίνονται αδιάφοροι, σκυθρωποί ή ακόμα και αγενής.
– Εμφανίζονται νευρικοί ή ανήσυχοι γύρω από ομάδες ατόμων που δεν γνωρίζουν.
– Δύσκαμπτη ή τεντωμένη στάση σώματος,
– Εμφάνιση ανεπαρκούς συντονισμού σε περιοχές με περισσότερα άτομα ή άτομα που δεν γνωρίζουν.
– Φαίνονται πεισματάρηδες ή αναστατωμένοι, θυμώνουν όταν τους κάνουν ερωτήσεις οι γονείς ή μπορεί και να πάθουν “ tantrums” όταν επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο.

Κοινοί μύθοι της επιλεκτικής αλαλίας
Όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους τύπους αγχωδών διαταραχών, υπάρχουν πολλοί μύθοι ή παρανοήσεις σχετικά με την επιλεκτική αλαλία που μπορεί να βλάψουν άτομα που υποφέρουν από αυτήν — ειδικά αν είναι παιδιά. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι μύθοι. Αυτοί είναι οι εξής.
Η επιλεκτική αλαλία είναι σπάνια. Στην πραγματικότητα, η επιλεκτική αλαλία δεν είναι τόσο σπάνια όσο πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών) πιστεύουν. Αυτή η πεποίθηση έχει οδηγήσει σε πολλές χαμένες πρώιμες διαγνώσεις.

Το παιδί «επιλέγει» να μην μιλήσει. Η επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή, όχι μια διαταραχή συμπεριφοράς. Δεν επιλέγουν να μην μιλήσουν ή να πεισμώσουν,
είναι ότι τα ντροπαλά παιδιά εξακολουθούν να λειτουργούν σε κοινωνικά περιβάλλοντα. Τα παιδιά που πάσχουν από επιλεκτική αλαλία, ωστόσο, δεν το κάνουν. Αντίθετα, παγώνουν.

Συνδέεται με τον αυτισμό. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σύνδεση ή συσχέτιση μεταξύ της επιλεκτικής αλαλίας και του αυτισμού. Το παιδί σας μπορεί, ωστόσο, να έχει και τα δύο. Αλλά, μόνο και μόνο επειδή έχουν το ένα δεν σημαίνει ότι διατρέχουν «μεγαλύτερο κίνδυνο» για το άλλο.


Τι προκαλεί την επιλεκτική αλαλία;


Η εκλεκτική αλαλία, όπως και πολλές άλλες αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να προκύψει από πολλές διαφορετικές αιτίες ή να είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε μια μεμονωμένη αιτία. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το άγχος. Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά αποχωρίζονται από τις οικογένειές τους (όπως όταν πάνε στο σχολείο), μπορεί να γίνουν ανήσυχα και αυτό το άγχος μπορεί να εμφανιστεί ως επιλεκτική αλαλία. Επιπλέον, ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας έχει προβλήματα ομιλίας, γλωσσικές δυσκολίες ή δεν είναι εξοικειωμένο με τη γλώσσα που ομιλείται γύρω του. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να κάνουν μια νέα κατάσταση ακόμα πιο αγχωτική για αυτούς.
Επιπλέον, ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε αισθητηριακή υπερφόρτωση και το να βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον με νέα άτομα και νέους θορύβους να τους είναι υπερβολικά επώδυνο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να διακόψουν την λεκτική επικοινωνία και να μην μπορούν να μιλήσουν με άλλους.


Πώς διαγιγνώσκεται η επιλεκτική αλαλία;


Η έγκαιρη διάγνωση της επιλεκτικής αλαλίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να την ξεπεράσει και να προετοιμαστεί για μια γεμάτη ζωή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η επιλεκτική αλαλία μπορεί να συνεχιστεί στην εφηβεία και ακόμη και στην ενηλικίωση, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση και κοινωνική αγχώδη διαταραχή.
Η επιλεκτική αλαλία απαιτεί μια επαγγελματική διάγνωση που μπορείτε να πάρετε από έναν ειδικό. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από επιλεκτική αλαλία και θα πρέπει να είναι σε θέση να σας παραπέμψει σε έναν αξιόπιστο θεραπευτή.


Πώς είναι η επιλεκτική αλαλία για τα παιδιά;


Ανάλογα με τη σοβαρότητα της επιλεκτικής αλαλίας, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, σε σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να μην μπορεί να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε τρόπο (είτε γραπτό, προφορικό ή χειρονομώντας) με άτομα εκτός των πλέον στενών και οικείων προσώπων. Από την άλλη πλευρά, ένα παιδί με λιγότερο σοβαρή μορφή επιλεκτικής αλαλίας μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει απλές χειρονομίες για να απαντήσει σε ερωτήσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προσφέρει ακόμη και σύντομες απαντήσεις.
Θυμηθείτε και εξηγήστε σε άλλους ενήλικες που μπορεί να αποθαρρυνθούν από αυτές τις συμπεριφορές (όπως οι δάσκαλοι που θέλουν να κάνουν τα παιδιά να συνεργαστούν κοινωνικά), ότι η επιλεκτική αλαλία δεν είναι επιλογή. Το παιδί σας δεν είναι πεισματάρικο. απλά δεν μπορούν να μιλήσουν σε ορισμένες ρυθμίσεις.
Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι δέχεται κριτική από άλλους όταν μιλάει εξαιτίας ενός τραυλισμού ή άλλου μέρους της ομιλίας του που μπορεί να νιώθει άβολα. Μπορεί να ανησυχούν ότι θα μπερδευτούν όταν μιλάνε και ο κόσμος θα γελάσει μαζί τους. Ακόμα κι αν δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει στο σπίτι, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται άγχος ή παγωμένο σε περιβάλλοντα όπου δεν αισθάνεται άνετα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν αλληλεπιδράτε με κάποιον που έχει επιλεκτική αλαλία;

Ενώ η θεραπεία της επιλεκτικής αλαλίας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το παιδί σας δεν θα αναπτύξει άλλες σοβαρές αγχώδεις διαταραχές αργότερα στη ζωή του, είναι σημαντικό να μην πιέζετε πολύ το παιδί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος και να καθυστερήσει την πρόοδό τους.
Έτσι, αντί να τα πιέζετε να ξεπερνούν συνεχώς την επιλεκτική αλαλία τους, προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για την αλληλεπίδραση με ένα παιδί που πάσχει από επιλεκτική αλαλία.

-Βοηθήστε τα να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

-Υποστηρίξτε τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούν με τους άλλους.

-Μην τους επαινείτε κάθε φορά που λένε κάτι — μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται συνειδητοί ότι τους ακούνε πάντα, ίσως περισσότερο από τους άλλους.

-Βοηθήστε τα να διατηρήσουν επαφή με τους συνομηλίκους τους, αλλά μην τους πιέζετε να μιλήσουν.

-Μην τους επικρίνετε, ειδικά αν λένε λάθος ή ξεγελούν κάποιες λέξεις.

Συμπέρασμα

Είτε είστε γονέας, δάσκαλος ή οποιοδήποτε άλλο άτομο που αλληλεπιδρά με ένα παιδί με επιλεκτική αλαλία, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά και να καλλιεργήσετε καλύτερες σχέσεις με αυτά τα παιδιά. Θυμηθείτε, η επιλεκτική αλαλία δεν είναι αποτέλεσμα εκούσιας συμπεριφοράς από ένα δύσκολο ή πεισματάρικο το παιδί. Αντίθετα, είναι μια αγχώδης διαταραχή που μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη για το παιδί.

Τι είναι η Επιλεκτική Αλαλία;